Gulaszowa śmiało może pretendować do miana królowej zup. Jest gęsta, pełna pyszności, a jej wykonanie wcale nie przysparza wiele zachodu.
Składniki na ok 4 litry zupy:
- ok 0,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 papryka
- 2 średnie cebule
- 10 pieczarek
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- Garść fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 kostki rosołowe (opcjonalnie)
- 2 łyżki mieszanki przypraw do gulaszu węgierskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Mięso dokładnie oczyścić, z kawałków tłuszczu, a następnie pokroić w niewielką kostkę.
- Marchewkę umyć i obrać. Pokroić w plasterki, a następnie na ćwiartki.
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę.
- Zagotować około 3 litry wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz i ewentualnie kostki rosołowe.
- Na dużej patelni lub woku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso, smażyć, aż się lekko zarumieni.
- Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, pieczarki oraz przyprawę do gulaszu.
- Gdy cebula, czosnek i pieczarki się podsmażą, a przyprawa dokładnie rozprowadzi, zawartość patelni przełożyć do garnka.
- Dodać marchewkę i całość gotować około 50 minut.
- Sprawdzić mięso. Jeśli jest jeszcze twarde gotować dalej (ok 20 minut). Gdy uznamy, że jest już dostatecznie miękkie, dodać ziemniaki i fasolkę szparagową.
- Po kolejnych 25 minutach gotowania dodać ogórki konserwowe.
- Doprawić zupę cukrem, ketchupem i koncentratem pomidorowym.
- Kilka łyżek gotującej zupy wlać do opakowania z jogurtem lub śmietaną i dokładnie wymieszać, po czym dodać do garnka. Czynność tę wykonujemy aby jogurt lub śmietana się nie zważyły.
- Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się dostatecznie przemieszają.