Zupa gulaszowa

Gulaszowa śmiało może pretendować do miana królowej zup. Jest gęsta, pełna pyszności, a jej wykonanie wcale nie przysparza wiele zachodu.

Składniki na ok 4 litry zupy:

  • ok 0,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 papryka
  • 2 średnie cebule
  • 10 pieczarek
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 2 średnie marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • Garść fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do gulaszu węgierskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić, z kawałków tłuszczu, a następnie pokroić w niewielką kostkę.
  2. Marchewkę umyć i obrać. Pokroić w plasterki, a następnie na ćwiartki.
  3. Pieczarki pokroić w plasterki.
  4. Cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę.
  5. Zagotować około 3 litry wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz i ewentualnie kostki rosołowe.
  6. Na dużej patelni lub woku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso, smażyć, aż się lekko zarumieni.
  7. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, pieczarki oraz przyprawę do gulaszu.
  8. Gdy cebula, czosnek i pieczarki się podsmażą, a przyprawa dokładnie rozprowadzi, zawartość patelni przełożyć do garnka.
  9. Dodać marchewkę i całość gotować około 50 minut.
  10. Sprawdzić mięso. Jeśli jest jeszcze twarde gotować dalej (ok 20 minut). Gdy uznamy, że jest już dostatecznie miękkie, dodać ziemniaki i fasolkę szparagową.
  11. Po kolejnych 25 minutach gotowania dodać ogórki konserwowe.
  12. Doprawić zupę cukrem, ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  13. Kilka łyżek gotującej zupy wlać do opakowania z jogurtem lub śmietaną i dokładnie wymieszać, po czym dodać do garnka. Czynność tę wykonujemy aby jogurt lub śmietana się nie zważyły.
  14. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się dostatecznie przemieszają.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ