Danie o tej nazwie znajdziemy w menu wielu chińskich barów i restauracji. Jest to zupełnie inna zupa niż te z naszego kręgu kulturalnego. To bardzo treściwa, słodko-pikantna znakomitość o przyjemnym, lecz początkowo trudnym do zdefiniowania smaku. Robiąc ją, nie potrzebujemy już drugiego dania.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka groszku
- 1 puszka pędów bambusa
- 2 papryczki chili
- 1 garść grzybów mun, najlepiej od razu pokrojonych w cienkie paseczki
- 2,5 litra bulionu drobiowego
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 małej butelki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki octu (najlepiej ryżowego, ale spirytusowy też będzie ok)
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 2 jajka
- mąka do zagęszczenia (najlepiej z tapioki, ale pszenna też będzie ok)
- odrobina oleju
Sposób przyrządzania:
- Grzyby namoczyć.
- Kurczaka oczyścić i pokroić w drobne paseczki.
- Cebulę pokroić w półtalarki, brzoskwinie w drobne kawałki, papryczkę chili posiekać.
- Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę.
- Na woku, na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, imbir, papryczkę, cebulę i kurczaka.
- Namoczone grzyby posiekać i wrzucić do woka. Dodać groszek, kukurydzę i bambus. Smażyć przez około 6 min.
- Podgrzać bulion. Dodać zawartość woka. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
- Gdy grzyby i bambus będą dostatecznie miękkie, dodać brzoskwinie i połowę syropu z puszki.
- Dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier i sos sojowy. Proporcje można modyfikować pod własne upodobania smakowe. Zupka ma być jednak słodko-kwaśna i wyczuwalnie ostra o barwie bardziej brązowej niż pomidorowej.
- Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą.
- Na koniec dodać jajka rozmącone z odrobiną wody. W trakcie dodawania mieszać tak by powstały charakterystyczne niteczki.
Porady:
- Zupa musi być gęsta i bardzo treściwa. Należy uważać, by nie dać do niej za dużo bulionu.
- Jeśli mamy i akceptujemy, możemy dodać także glutaminian sodu.