Zupa po pekińsku z kurczakiem

Danie o tej nazwie znajdziemy w menu wielu chińskich barów i restauracji. Jest to zupełnie inna zupa niż te z naszego kręgu kulturalnego. To bardzo treściwa, słodko-pikantna znakomitość o przyjemnym, lecz początkowo trudnym do zdefiniowania smaku. Robiąc ją, nie potrzebujemy już drugiego dania.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 2 papryczki chili
  • 1 garść grzybów mun, najlepiej od razu pokrojonych w cienkie paseczki
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 małej butelki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki octu (najlepiej ryżowego, ale spirytusowy też będzie ok)
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • mąka do zagęszczenia (najlepiej z tapioki, ale pszenna też będzie ok)
  • odrobina oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby namoczyć.
  2. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobne paseczki.
  3. Cebulę pokroić w półtalarki, brzoskwinie w drobne kawałki, papryczkę chili posiekać.
  4. Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę.
  5. Na woku, na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, imbir, papryczkę, cebulę i kurczaka.
  6. Namoczone grzyby posiekać i wrzucić do woka. Dodać groszek, kukurydzę i bambus. Smażyć przez około 6 min.
  7. Podgrzać bulion. Dodać zawartość woka. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
  8. Gdy grzyby i bambus będą dostatecznie miękkie, dodać brzoskwinie i połowę syropu z puszki.
  9. Dodać przecier pomidorowy, ocet, cukier i sos sojowy. Proporcje można modyfikować pod własne upodobania smakowe. Zupka ma być jednak słodko-kwaśna i wyczuwalnie ostra o barwie bardziej brązowej niż pomidorowej.
  10. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą.
  11. Na koniec dodać jajka rozmącone z odrobiną wody. W trakcie dodawania mieszać tak by powstały charakterystyczne niteczki.

Porady:

  • Zupa musi być gęsta i bardzo treściwa. Należy uważać, by nie dać do niej za dużo bulionu.
  • Jeśli mamy i akceptujemy, możemy dodać także glutaminian sodu.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ