W okolicach Zakopanego na danie to mówi się bryndzowa polewka. To zaraz po kwaśnicy, niezwykle popularna, zupa z iście góralskim rodowodem. Doskonale smakuje zarówno po długiej wspinaczkowej wyprawie, jak również na romantycznej kolacji, czy podczas spotkania ze znajomymi. Zupa serowa wygląda wyjątkowo ekskluzywnie, a tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 2,5 litra klasycznego, czystego bulionu drobiowo – warzywnego
- 200 g serka topionego
- 250 g gotowych klusek lanych
- świeży szczypiorek
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Do delikatnie gotującego się bulionu dodajemy topione serki. Warto rozpuścić je najpierw w niewielkiej ilości bulionu, a dopiero później dodać całość do garnka. By pomóc serkom dokładnie się rozpuścić możemy użyć blendera.
- Dodajemy lane kluski oraz szczypiorek.
- Gotujemy około 5 min.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
- W zupie wyraźnie dominuje smak sera. Śmiało można więc użyć bulionu na kostkach rosołowych (jeśli je uznajemy), z dodatkiem warzyw. Mięso jest tu zupełnie niepotrzebne, dobrze sprawdzi się za to pokrojony na cienkie paski por.
- Gotowe lane kluski doskonale wyglądają w tej zupie. Przed dodaniem należy je jednak posiekać, bo po ugotowaniu zwiększają swoją objętość. Oczywiście można też pokusić się o samodzielne wykonanie takich klusków.
- Zupa bardzo dobrze smakuje także z grzankami, zwłaszcza czosnkowymi.