Zupa serowa

W okolicach Zakopanego na danie to mówi się bryndzowa polewka. To zaraz po kwaśnicy, niezwykle popularna, zupa z iście góralskim rodowodem. Doskonale smakuje zarówno po długiej wspinaczkowej wyprawie, jak również na romantycznej kolacji, czy podczas spotkania ze znajomymi. Zupa serowa wygląda wyjątkowo ekskluzywnie, a tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2,5 litra klasycznego, czystego bulionu drobiowo – warzywnego
  • 200 g serka topionego
  • 250 g gotowych klusek lanych
  • świeży szczypiorek
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do delikatnie gotującego się bulionu dodajemy topione serki. Warto rozpuścić je najpierw w niewielkiej ilości bulionu, a dopiero później dodać całość do garnka. By pomóc serkom dokładnie się rozpuścić możemy użyć blendera.
  2. Dodajemy lane kluski oraz szczypiorek.
  3. Gotujemy około 5 min.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki:

  1. W zupie wyraźnie dominuje smak sera. Śmiało można więc użyć bulionu na kostkach rosołowych (jeśli je uznajemy), z dodatkiem warzyw. Mięso jest tu zupełnie niepotrzebne, dobrze sprawdzi się za to pokrojony na cienkie paski por.
  2. Gotowe lane kluski doskonale wyglądają w tej zupie. Przed dodaniem należy je jednak posiekać, bo po ugotowaniu zwiększają swoją objętość. Oczywiście można też pokusić się o samodzielne wykonanie takich klusków.
  3. Zupa bardzo dobrze smakuje także z grzankami, zwłaszcza czosnkowymi.

Najnowsze

TU NAS ZNAJDZIESZ